JACUZZI HEMMA STEG FÖR STEG |TRÄDGÅRD

Hejsan,

För några veckor sedan beslöt Aleks och jag oss för att vi ska ha en jacuzzi i trädgården. I år blir det inga resor med tanke på rådande corona situation så vi fokuserar på att göra trädgården så trevlig som möjligt. Förra året byggde vi ett utekök helt själva (som ni kanske minns) med en bar. Jacuzzin kommer att stå i anslutning till uteköket och centralt i vår trädgård. Jag har fått massor av respons på mina stories på instagram så därför skriver jag nu en steg – för -steg guide för vad man ska tänka på innan man köper en jacuzzi eller spabad. Ni kan även titta på mina videos på STORIES HIGH LIGHTS.

Vilken jacuzzi ska man ha?
Vi valde en jacuzzi från en specialist på spabad och jacuzzis. Vi resonerade att det är bättre att köpa en bra jacuzzi av kvalitet samt att det finns specialister man kan vända sig till om man skulle behöva. Att köpa från tex Bauhaus eller liknande leverantörer valde vi därför bort! Jacuzzin vi tillslut valde; Svenska SOL SPA modell Helsingborg från Poolkemisten, är anpassat för nordiskt klimat, dvs välisolerat. Modellen HELSINGBORG har två fulla liggplatser samt fyra sittplatser i en liten soffa så att man kan sitta och mysa.

Var ska jacuzzin stå?
Innan man smäller till så är det bra att man planerat var den ska stå då det finns olika storlekar. Som jag nämnde så kom vi fram till att vår jacuzzi ska vara en central punkt i vår trädgård. Den kommer vara lokaliserad på kort gåavstånd både från vårt sovrum (där vi för övrigt har en bastu), men även nära om man går ut trädgårdsvägen då vi har gäster. Spabadet ska ju användas året om och i kalla vintern vill man kanske inte gå alltför långt innan man glider ner i det varma vattnet.

Den kommer att stå i anslutning till, men inte på vårat trädäck. Vårt trädäck kommer inte att vara i samma nivå som jacuzzin. Vi kommer att ta ett par steg upp, när jacuzzin är på plats kommer vi att planera hur vi ska bygga in jacuzzin så att det känns enhetligt med trädäcket. Vi har funderat på om vi även ska bygga en utedusch, men det blir ett senare projekt. I dagsläget är det nära till vårt badrum.

Jacuzzin står på ett sätt så att vi har sol hela dagen och att vi kan blicka ut i trädgården, utsikten är viktig med. Ett annat projekt är att bygga insynsskydd mot grannen. Även det är ett senare projekt.

Underlaget
Underlaget för spabadet måste vara stabilt. Där vi ska ha jacuzzin står idag två buskar, en rabatt samt gräsmatta. Vi behöver stensätta området där jacuzzin ska stå. Viktigt är att ytan är plan. Vattenytan avslöjar direkt om jacuzzin står snett. Eftersom vår mark inte är förberedd så kommer vi att ta följande steg:

DAG 1:
1. Vi gräver bort buskarna och planterar dem tillfälligt i stora baljor (om vi vill använda dem för dekoration senare)
Tar bort all dekorationssten och övrig sten som inte ska vara kvar.

 

2. Vi gräver ut ett område lite större än jacuzzin. I vårt fall är vår jacuzzi ca 230*230*90 cm. Vi gräver ca 25 cm djupt. Marken var riktigt hård så vi fick vattna på vissa ställen.

3. Se till att ni vet var elkabeln går. Vår var redan förberedd. Se till att marken är slät och lägg sedan en fiberduk.

4. Fyller upp10-15 cm med grov singel/makadam.

5. Vattnar marken så att makadamen sjunker ner. Låter det stå över natten.

Här utökade vi vårt projekt och passade på att lägga marksten även vid barnen i uteköket. Detta skulle ändå göras i år. Därför tog det lite längre tid för oss. Det tog oss totalt två helger, men om vi inte hade utökat projektet så hade vi kunnat göra det på en helg. Yosef kom förbi och hjälpte till.

Här gjorde vi en till avstickare. Vi passade på att gräva ner ett rör som vi sedan kan dra en vattenslang till uteköket. Smart att slippa slangar på marken som man kan snubbla på.

Mitt i allt så kom jacuzzin utan att vi visste om det. Två veckor för tidigt! Vi var tvungna att skicka tillbaka den.

DAG 2:
6. Vi packar makadamen väl. Vi hyrde en plattvibrator/markvibrator och kollar kontinuerligt av med vattenpass att det är rakt.


8. Vi fyller på med sand ca 3 cm. Vi la även ut järnrör som hjälp för att se hur rak marken var. Packa igen med plattvibratorn.

9. Lägg plattorna, stäm av med vattenpass. Järnrören hjälper att se till att det är rakt.

Aleks pappa kom förbi och hjälpte till. Sent på kvällen nu…. Belysningen på uteköket funkar:-)

10. Sist med inte minst hällde vi sand i fogarna för ett mer enhetligt intryck.

Vi blev klara med att förbereda marken och lägga marksten förra helgen. Nu inväntar vi bara jacuzzin och fastnat någonstans i Holland. Inte så lätt nu med alla lockdowns.

Kommande steg blir:
1. Jacuzzin kommer att lyftas över vårt hus och placeras på markstenen.
2. En elektriker kommer att installera den.
3. Vi kommer att börja planera hur vi ska bygga in jacuzzin så att den integreras snyggt i vår trädgård med trädäcket. Jag tänker några trappsteg med belysning, ett litet soldäck samt växter i krukor för att göra det riktigt mysigt.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.