Ansiktsbehandling IPL Laser / Photo Rejuvenation

       – Ansiktsbehandling IPL Laser / Photo Rejuvenation –

Nu har det gått mer än ett år sedan jag gjorde en IPL behandling senast hos Laser Dermatology i Malmö. Det märker jag väldigt tydligt! Min hud blossar upp och har försämrats markant jämfört med när jag var mer kontinuerlig i min behandlingsrutin. Det har varit mycket annat som upptagit min tid; husbygge, heltidsjobb, småbarnsförälder. Ja, man ska ju hinna allt och då blir det tyvärr oftast behandlingar och träning som blir eftersatta.

Besök på Laser Dermatology
I förra veckan var jag därför och besökte Laser Dermatology och träffade då lasersjuksköterska Victoria Vigre. Victoria jobbar även på sjukhuset i Malmö med att behandla patienter med laser där. För mig innebär det en stor trygghet att veta att det är välutbildade sjuksköterskor som har en stor vana av laser som behandlar mig.

Häng med på hur behandlingen går till på stories på mitt instagram LINDAZ.se. Visar även hur man behandlar ärr som jag fått under åren med rosacea.

Varför behandling med IPL laser?
Fördelen med IPL behandling är att den arbetar hudföryngrande och förebygger åldrande. Dessutom skapar behandlingen lyster och ökar elasticiteten i huden. Detta är en så kallad “lunchbehandling”, då den går snabbt och man kan gå direkt till jobbet efter. (Ja, man kan sminka sig direkt efter).

Anledningen till att jag själv började med behandlingen är för att jag har rosacea. Rosacea är en hudåkomma som man fortfarande inte ännu riktigt vet varför den uppstår, även om det finns en del teorier. Det finns många som har rosacea, både män och kvinnor, utan att veta om det och går därför “obehandlade”. Tyvärr blir det bara värre med åren. Därför är det viktigt att undersöka och få hjälp tidigt. Behandlingar är avgörande (det kan jag säga av egen erfarenhet), men det finns såklart även andra faktorer som påverkar. Livsstilsfaktorer som kost, stress, sömn är viktiga i pusslet. Tex kan jag inte äta choklad och chips utan att det triggar min rosacea. Där måste man själv testa sig fram vad som triggar då det kan vara olika för olika personer.

Det vanligaste är att man är röd över kinderna, näsan och hakan. Jag hade väldigt mycket knottror tidigare, men det behandlar jag med Soolantra och Rozex som håller knottrorna i schack. Knottrorna på huden ska inte förväxlas med acne. Rosacea är INTE acne och ska inte behandlas som om det vore acne heller.

Väldigt vanligt är även att huden blossar upp och blir röd pga ytliga blodkärl och inflammationer. Det är där det är helt avgörande att gå på IPL behandling. Utan behandling hettar min hud otroligt mycket. Jag har testat några olika IPL behandlingar, men anser att det som ger bäst resultat på mig är den som heter Photo Rejuvenation.

Photo Rejuvenation är egentligen inte avsedd för rosacea enbart utan är en hudföryngrande behandling som alla kan gå på. Förutom att den här IPL behandlingen stimulerar kollagenbildandet i huden (som tyvärr minskar från det att vi fyllt 30 år), så blir jag mer eller mindre kvitt de blossande kinderna med den här behandlingen! Bara det är värt att gå på behandling regelbundet.

Hur går behandlingen till? 
Du behöver inte ta smärtstillande och behandlingen går snabbt. Den kallas för en “Lunchbehandling” då det enbart tar ca 20 – 30 min. IPL behandlingen i sig tar bara ca 10 min. Du behöver tvätta bort smink på huden.

Gör det ont?
Nej, IPL gör inte ont, men det sticker till. Jag kan rycka lite vid behandling, men det är snarare av ljuset och inte av smärta.

Under behandlingen
Här är några bilder från själva behandlingen. Victoria smörjer in min hud med en gel och sedan ställer hon in lasern på en viss våglängd. Har man aldrig gjort en ljusbehandling tidigare testar man försiktigt först för att se hur huden reagerar. Alla bär skyddsglasögon som är i rummet.

Direkt efter behandlingen
Direkt efter behandlingen är man lite röd, men det går över snabbt. Redan dagen efter behandlingen upplever jag att behandlingen gett resultat i det att mina kinder inte blossar upp som innan behandlingen. Nu en vecka efter behandlingen känns min hy väldigt mjuk och jag kan se att en del röda märken från knottror / innebrännare har tonats ner. Det tar dock ca 3-4 veckor innan man ser och känner resultat fullt ut.

Fler bilder och filmer från behandlingen hittar ni på mitt instagram @lindaz.se under Stories “Laser Dermatology”.

Varför ärrbehandling?
Jag passade även på att göra en ärrbehandling när jag ändå var på besök. Under åren har jag fått en del ärr för att jag inte kunnat låta bli att pilla på mina finnar, knottror och innebrännare. Man ska ju absolut inte röra dem, men det är så svårt.

Man kan med fördel göra ärrbehandling samtidigt som man gör IPL behandling då det ger positiva effekter på huden. Ärrbehandlingen är förenad med en vis smärta dock! Den går ganska snabbt (ca 10 min), men det hettar ordentligt i huden under själva behandlingen. Efter behandlingen blir man både röd och svullen. Detta lägger sig till nästa dag, men jag hade inte gått till jobbet direkt efter. Man kan sminka sig efter om man behöver gå ut bland folk. För att se resultat av ärrbehandling behöver man gå några gånger och det beror såklart även på hur mycket ärr man har. Huden blir lite sträv några dagar efter, men som jag skrev tidigare är min hud efter en vecka väldigt mjuk och len.

Direkt efter behandlingen av ärr

Behandling på Laser Dermatology
Generellt är jag supernöjd med mina behandlingar på Laser Dermatology. Bra bemötande, utbildade sjuksköterskor och professionell konsultation. Lasern Nordlys är den bästa på marknaden just nu och används även på sjukhuset. Det är viktigt enligt mig att det är bra utrustning och teknik där man väljer att göra sina behandlingar. Alla på Laser Dermatology är experter på laser och inte en massa annat, vilket jag gillar.

Övrigt du kan göra med laser:
Läs mina tidigare inlägg om andra behandlingar jag gjort på Laser Dermatology nedan:

Det är väldigt vanligt att ha blodkärl vid näsan. Det bästa är att man faktiskt kan bli av med dem med YAG laser:

Ytliga blodkärl vid näsan – så får du bort dem!

Har du någonsin gjort en hudanalys? Läs mer om det:

HUDANALYS & LASERBEHANDLING HOS DR AGNETA | LASER & DERMATOLOGY MALMÖ

Hur du kan öka kollagenbildandet med IPL:

IPL Laser hudföryngring

Ha det fint vänner!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.