Att leva med Rosacea

Som en del av er kanske vet så har jag det som kallas för Rosacea. Har inte skrivit jättemycket om det tidigare, men vet att det finns så många där ute som lider med mig och gärna vill hitta den där mirakelkuren som hjälper. Tänkte att jag skulle börja skriva mer om detta ämne då det behövs. När jag började posta lite om det här på Instagram har jag fått flera förfrågningar om ämnet. Tänkte därmed börja med att skriva om produkter som jag testat och mina reflektioner kring dem.

Jag upptäckte min Rosacea i tidig 20 årsålder. Sedan dess har jag testat massor av olika mediciner och krämer och gått på laserbehandling. Min rosacea är mild, men jag har en konstant rodnad i ansiktet och ibland får jag “attacker av” varfyllda blåsor. Min hud är även väldigt torr med förstorade porer. Huden kan bränna till och bli röd utan anledning. När det är som värst vill man helst täcka över sitt ansikte och när huden brinner så är det svårt att inte vara supermedveten om sitt ansikte. Det är otroligt jobbigt och tröttsamt.

Bara jag sätter mig i solen så blir mitt ansikte rött. Jag har flera gånger blivit “varnad” om att jag bränt mig, men sådant är inte fallet. Rosacean har påverkat mitt självförtroendet, mitt sociala liv och karriär. Karriären genom att jag inte tagit för mig på det sätt jag vet att jag hade gjort om jag inte känt en oro för plötsliga rodnader. Värmeböljor i ansiktet och rodnader kommer helt obefogat och går inte att kontrollera. Då de tar sig i uttryck i ansiktet så är det svårt att inte låta det påverka välbefinnandet. Jag är säker på att de som har rosacea i alla fall delvis kan känna igen sig i detta.

Symptom på rosacea är bland annat känslighet i huden, rödhet, värmevallningar och små röda knottror. Man kan ha mild till svår rosacea. De flesta får skov av rosacea men det finns också kroniska varianter. Det som kan trigga/utlösa eller förvärra rosacea är bl.a: stress, kyla, värme, solljus, viss kosmetika, kortisonkräm, alkohol och stark mat. Så det är ganska lätt att rosacean triggas som ni förstår.

Mellan 5-10% av Sveriges befolkning beräknas ha rosacea så det är vanligare än man tror. Min tanke är att jag ska börja dela med mig av mina erfarenheter av min Rosacea och förhoppningsvis kan detta hjälpa någon annan där ute. Alla tips till mig är såklart välkomna.

Nu vill jag börja med att skriva lite om mina reflektioner kring några helt naturliga och veganska hudvårdsprodukter som jag har testat under ca två månader från från RIYA Naturals. Läs om mina erfarenheter här (klick).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.