Måttsydd kostym för kvinnor – MTM

I mitt jobb som finansiell rådgivare till bl.a. företagsledare klär jag mig ganska ofta i kostym. Vi har ingen strikt dresscode på min arbetsplats att vi måste ha kostym, så länge man är propert klädd. Oavsett vad bör det finnas åtminstone en snygg kostym i varje karriäristas jobbgarderob.

Jag har under flera år letat och testat åtskilliga kostymer från både exklusiva och mindre exklusiva märken, men har kommit till slutsatsen att: Det är riktigt svårt att hitta en snyggt sittande kostym ‘off the rack’. Speciellt för oss kvinnor som har så olika kroppsfigurer med mer eller mindre kurvor, korta/långa, stora/små bröst. Det är nog lite enklare för männen!

Detta fick mig att besluta om att sy upp en MTM – kostym (made-to-measure). MTM ska inte blandas ihop med skräddarsydd eller Bespoke som det också kallas. En MTM – kostym sys efter ett par givna mått, medan en bespoke kostym sys efter bärarens kropp. Varje liten del av kostymen sys efter den som ska ha den på sig, dvs en mycket mer tidskrävande process (och mycket dyrare också).

Ni som följer mig vet att även min man Aleksjj har ett stort intresse för kostymer och kavajer så jag följde med honom Engelska Herr (EH) där han sytt upp flertalet MTM -kostymer. Engelska Herr är egentligen en herrbutik, men de kan göra MTM – kostymer även för kvinnor.

MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-7

Hur går man tillväga?
Först måste man boka en tid för måttning. Måttningen görs av Max (max@engelskaherr.se). Det positiva är att Max även gör måttningar på söndagar då butiken egentligen har stängt. Detta för att skapa en så trevligt och lugn miljö som möjligt. Man får räkna med att det tar ca 1,5 timme.

Förberedelse:
Det är ganska bra om man har en uppfattning om vad det är man är ute efter innan måttningen, tex:

–       Hög/låg midja?

–       Raka/avsmalnande ben?

–       Färg?

Det är många val och Max hjälper såklart till, men för att underlätta processen så är det vettigt om man har en vision om hur kostymen ska se ut. Jag hade tex bestämt att jag skulle ha en blå kostym, men hög midja, avsmalnande ben och en lite längre kavaj. Tog med bilder för att visa Max som inspiration. Max är riktigt duktig på detta och kom med väldigt bra tips på vad som kan passa min kroppsform för bästa resultat.

Det är i princip omöjligt att på plats titta igenom hela färgpaletten och alla tyger som består av hundratals tyger i olika prisklasser.

 

Processen:
Det första vi gjorde var att titta på just tyger till kostymen. De erbjuder en rang med olika priskategorier och viktigt att känna till är att det är tyget (i princip) som styr priset av kostymen. Alla justeringar, tillval mm ingår nästintill sedan i priset. Tänk även igenom vilken prisklass du tänkt dig.

MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-9

Jag valde ett mörkblått tyg i deras normala priskategori. I detta steg gjordes även val av knappar och innertyget av kavajen, jag valde ett vinrött innertyg och matchande knappar. Om man vill ha sina initialer broderade på innerfickan kan man få det.

Måttning:
Nästa steg var att ta måtten. Vi började med kavajen där man utgår från en befintlig kavaj och nålar för att göra nödvändiga justeringar. EH har flera olika storlekar i olika snitt (normal, slim, extra slim etc.). Jag valde en lite längre dubbelknäppt kavaj. Då jag är 1,75 lång så passar inte de kortare kavajerna mig. Har ingen dubbelknäppt kavaj heller, så ville ha en sån i garderoben.

MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnorMTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-3MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-4MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-5

Efter det var det dags för byxorna och processen är ganska snarlik kavajen. Man utgår från en byxa och gör justeringar därefter. För min del blev det en något högre midja än “normalt”, med bältesloopar.

MTM suit, suit for women, women suit, affärsmode kvinnor, business fashion women, business attire, affärskvinna, karriärista, engelska herr, måttsydd kostym kvinnor-6

När alla mått och val var klara så får man ett preliminärt leveransdatum för fitting. På fittingen går man igenom de sista justeringarna som behövs göras för att kostymen ska sitta så bra som möjligt. En skräddare fixar sedan detta. Leverans inför fitting brukar ta ca 4 veckor.

Ser fram emot att göra de sista justeringarna för att sedan kunna visa er resultatet:-)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.