The BIG Serbian Wedding!

Kl 16.00 var det dags. Ceremonin tog plats i en ortodox kyrka i Belgrad. Det var mitt första serbiska-ortodoxa bröllop, så jag visste inte vad jag skulle vänta mig. När vi anlände vid kyrkan stod det ett annat brudpar redo att vigas. Jag trodde att vi var sena, men tydligen var det bara många som ville gifta sig denna dag:-)

Serbian-ortodox wedding

Gästerna hopades i skuggan en bit bort från kyrkan för att undvika den gassande solen och den nära 40 gradiga värmen! Solfjädrarna gick varma!

Suit supply

Plötsligt kom brudparet ut ur en byggnad vid kyrkan och gästerna gjorde plats för det vackra paret för att gå till kyrkan tillsammans.

Serbian ortodox wedding Serbian-ortodox wedding Serbian-ortodox wedding

Väl inne i kyrkan ställde sig alla gästerna i en halvmåne bakom brudparet och parets två vittnen (bestman/tärna). I ortodoxa kyrkor finna inga bänkar, vilket innebär att gästerna står upp under hela ceremonin. Av denna anledning och med tanke på värmen hade paret valt en mycket kort ceremoni på 17 minuter:-)

Serbian-ortodox weddingIMG_9566IMG_9518

Prästen började sin vigselpredikan på serbiska. Ringarna utbyttes och glädjen spreds!

IMG_9528  IMG_9522 IMG_9524

Efter detta cirkulerade paret, prästen och vittnena runt ett altare/podie som stod i mitten av kyrkan.

IMG_9532   IMG_9586

Inom den ortodoxa kröner man brudparet med genom att sätta på dem kungakronor som en form av edsavläggelse. Efter detta cirkulerade de ytterligare runt altaret.

IMG_9560  IMG_9570 IMG_9580 IMG_9582 IMG_9544IMG_9600

Efter själva ceremonin fick alla gäster ta bilder med paret och sedan var det dagst för den stora festen som var ett par 100 m längre bort!

IMG_9609 IMG_9613

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.