Veckans vego: svamprisotto 7 poäng!

Jag har ju lagat en hel del ny mat den senaste tiden i och med att vi nästintill enbart kör vegetariska/plantbaserade (veganska) rätter hemma nu. För att bli bra på en rätt krävs ofta att man gör den några gånger. Då Aleks inte kommer ihåg vad han ätit den senaste tiden(!!) och kan därav inte redogöra vilka rätter han vill äta igen har vi tillsammans med våra grannar Steffi och Yosef börjat köra betygsättning på våra maträtter för att se om vi ska göra om den eller inte i framtiden. Hets på hög nivå med andra ord, men väldigt bra! 🙂

Får en rätt mellan 0-3 poäng då gör vi aldrig om den igen. Får rätten en 4-5a så funkar det att äta rätten i brist på annat. Man blir mätt helt enkelt. Poäng mellan 6-10 då är det gott och rätten kan lagas på regelbunden basis. En 10 är i princip omöjlig att få enligt vårt poängsystem – det är en michelinrätt.

Den här svamprisotton har fått en 7a från både Aleks och mig, dvs den kommer att göras vid fler tillfällen. Den är även enkel att laga och enkel för små barn att äta i och med att riset är krämigt. Rätten är veganvänlig.

Ingredienser 4 portioner:

  • 1 lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 9 dl svampbuljong
  • olivolja till stekning
  • 3 dl carnaroli- eller arborioris
  • 2 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • 250 g champinjoner
  • 3 msk smör (mjölkfritt alternativ)
  • 2 dl riven parmesanost eller vegansk ost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ruccola till garnering
Gör så här:
1. Finhacka lök och vitlök. Koka upp buljongen (ska hållas varm).
2. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset (stek tills det blir glansigt). Häll på vinet och låt det koka in i riset.
3. Häll i varm buljong under omrörning. Börja med 4 dl och sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen. Koka sakta och rör ofta.  Riset är färdigkokt efter ca15-20 minuter (kan ta upp några riskorn och smaka, det ska finnas ett visst tuggmotstånd).
4. Skär svampen och stek den i smöret. Krydda med salt och peppar.
5. Rör ner svampen i riset och blanda ner den rivna osten.
Risotton ska vara ganska krämig, späd annars med mer buljong. Krydda med salt och peppar efter smak. Jag serverade med sallad från vårt egna lilla trädgårdsland.
Är väldigt nöjd med min nya salladsskål från Sagaform, den är fortfarande på kampanj till kanonpris. Kolla in erbjudandet här.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.