Kycklinggryta till påsk

Allt går lite mer effektivt när man har traditioner som man inte ändrar så mycket på. Jag försöker skapa egna för vår familj. Hitintills har jga ändrat på det mesta från år till år, både gällande pynt, dukning och maträtter. Har nu insett att lite fasta traditioner gör en gott. Den här kycklinggrytan fjorde jag förra året och var en riktig hit. Enkel och god. Tänker att den kan passa i år med:-)

Jag hittade receptet på nätet.

800g kycklingfiléer
250g vitkål
1 grön paprika
3 vitlöksklyftor
10 cm purjolök
650g fast potatis
2 morötter
25g smör
3 dl vitt vin
5 dl vispgrädde
1,5 msk majsstärkelse
2 msk skånsk senap
salt, peppar, oregano, grillkrydda

  • Tina kycklingfiléerna om de är frysta. Strimla vitkål och paprikan. Hacka vitlök, purjolök samt slanta potatis och morötter.
  • Smöra en ugnsfast form. Fördela ut vitkål, paprika, vitlök och purjolök. Salta ett varv. Fördela ut potatis och morötter ovanpå. Salta mellan lagren. Avsluta med salt, peppar, smulad oregano och fördela ut klickar av smör.
  • Rör ihop vitt vin, grädde, majsstärkelse och senap. Slå såsen över formen/grytan. Ställ in i 225°C på över- och undervärme 30 minuter.
  • Ta ut formen, rör försiktigt om och skeda över sås. Krydda kycklingfiléerna med salt, peppar och grillkrydda på båda sidor. Lägg dem överst med den släta sidan uppåt. Ställ in formen/grytan i ytterligare 20 minuter. Kontrollera att potatisen mjuknat och att kycklingen är klar (cirka 75°C i innertemperatur).

Ha en fin påsk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.