Hemmabakat bröd på 15 minuter (kan göras veganskt)!

Aleks och jag har lite olika roller i hemmet (som de flesta har). När det gäller resor och hemmaprojekt har det visat sig att jag oftare är visionären som planerar och bestämmer hur saker och ting ska vara och/eller se ut, medan Aleks utför arbetet operativt – genomdrivaren. Detta är ju ett perfekt team enligt mig!:-)

Ett exempel på detta är då vi reste till Vietnam och Kambodja – jag bestämde destination och planerade hela vår rutt från Kambodja till Vietnam (hur skulle vi ta oss runt? med buss, båt, moped? Var skulle vi övernatta etc). Vi bokade nämligen bara en flygbiljett till Kambodja och hem från Vietnam, resten fixade vi på plats. Aleks var sedan den som bokade hotell, bussbiljetter och såg till att allt som jag planerat blev av.

Lite liknande teamwork får jag säga blev det gällande brödbakning! 🙂 Jag planerade och kom fram till att vi skulle baka nyttigt bröd. När Aleks tyckte att jag tog för lång tid på mig att genomföra detta så tag han tag i saken och bakade ett fantastiskt gott bröd som vi nu bakar lite titt som tätt.

Det här brödet går riktigt snabbt att göra. Förberedelserna (med ett barn på armen) tog Aleks 15 minuter! Sedan ska brödet stå i ugnen ca 80 minuter.

Om man vill göra brödet extra snabbt så kan man blanda alla torra ingredienser i påsar och sedan enbart tillsätta filmjölken/soygurten. Detta gör ju att man kan ha nybakat bröd flera gånger i veckan.

Ingredienser ett bröd:
2 dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
2 1/2 dl vetemjöl eller dinkelmjöl
1/2 dl vetekli
1/2 dl linfrön
1/2 solrosfrön
1 1/2 tsk bikarbonat
1/2 dl flytande honung (byt mot sirap om vegan)
1 tsk salt
5 dl filmjölk (byt till soygurt om vegan)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader och blanda alla ingredienser i en bunke.
2. Fyll en avlång smal brödform med smeten och grädda i ca 80 minuter. Här får man prova sig fram med en sticka om brödet är klart då det beror på vilken ugn man har.
3. Linda in brödet i en handduk och låt svalna.

Klart! Brödet är riktigt gott och saftigt! Mmmm! Bra jobbat Aleksjj!

 

One comment on “Hemmabakat bröd på 15 minuter (kan göras veganskt)!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.