Wave Gardiner som Skapar Funktionell Elegans

Hej vänner,

Vi har nyligen inrett vårt hem med wave gardiner för våra stora fönsterpartier. Vi har högt i tak; i kök och sovrum 270 cm och i vardagsrummet nära 600 cm.

När man inreder sitt hem är gardiner en viktig detalj som inte bara bidrar till estetiken utan också spelar en avgörande roll för funktionaliteten. För oss som har högt i tak är det viktigt att välja gardiner som både passar gällande färg, men möter de behov man har både under dagstid samt kvällstid/natten.

Funktionalitet med Wave Gardiner

Wave gardiner är ett populärt val för moderna hem och det är inte svårt att förstå varför. Deras unika utseende skapar mjuka vågor när de dras fram och tillbaka, vilket ger en elegant touch till rummet. Men utöver deras estetiska fördelar erbjuder wave gardiner också praktiska funktioner som passar utmärkt för höga tak.

Man hänger gardinerna på en speciell gardinskena som är utformad för att skapa en vågliknande rörelse längs fönstret. Gardinen har ett speciellt band som sys in i överkanten, vilket ger den dess karakteristiska vågiga form. När gardinen dras fram och tillbaka glider den smidigt längs skenan och bildar mjuka vågor. Denna design gör det möjligt för wave gardiner att enkelt anpassa sig efter fönstrets storlek och ge en jämn och elegant look oavsett om de är öppna eller stängda. Gardinerna går från golv till tak.

Om man bygger nytt så kan man passa på att fräsa in skenorna i taket, vilket vi gjorde, vilket gör att wave gardinerna svävar längst taket. Annars sätter man skenorna direkt i taket. De bygger någon cm. Detta kan man antingen göra själv eller genom att anlita en gardinexpert.

I vårt vardagsrum har vi en takhöjd på nära 600 cm och då är det nästintill omöjligt att inte sätt in en elektrisk motor för att öppna och stänga gardinerna i det rummet. Detta löste vi genom att skaffa skenor med motor. Motorn sitter bakom gardinerna och syns inte och sedan öppnar och stänger man gardinerna med en strömbrytare på väggen. Detta hade vi möjlighet att planera under bygget och kunde därför fräsa in dem innan taket var klart.

Om det inte gäller ett nybygge så kan man med fördel sätta upp skenor direkt i taket. Vi kommer själva att sätta upp skenor i barnens rum nu. För de övriga fönsterpartierna med 270 cm i takhöjd räckte det med vanliga skenor utan motor. Wave gardinerna glider smidigt längs gardinskenan och gör det enkelt att justera ljusinsläppet efter behov.

Färg och Textilval

Valet av gardinfärg samt tyg/textil är avgörande för att uppnå den önskade atmosfären i rummet. Vi valde gardiner i samtliga rum med en offvit nyans som passar med våra beige väggar. De släpper in ljus och inifrån ser man ut, men ger insynsskydd mot de som står utanför. Dessutom absorberar de en del värme som kommer från direkt solljus.

Nyansen offvit/äggskalsvit ger en känsla av ljus och luftighet, vilket är särskilt fördelaktigt för rum med högt i tak. Denna neutrala nyans ger också en perfekt bas för att leka med andra färger och dekorativa element i rummet. Vi valde även en väldigt fin väv med mycket lite struktur för en ytterligare elegant look.

Mörkläggande gardiner för natten

För att skapa en optimal sovmiljö på natten är mörkläggande gardiner ett måste, särskilt om man är ljuskänslig eller om omgivande ljus stör sömnen. Våra gardiner är däremot inte Black Out gardiner, dvs att de tar bort allt ljus, utan de släpper i genom minimalt med ljus så att man kan uppfatta att det är dag ute eller ej. Det passar oss bäst, men man kan såklart även skaffa mörkläggande gardiner som eliminerar allt ljus (black out).

I vårt sovrum valde vi sammetsgardiner i nyansen taupe. Den ligger nära i nyans med vår heltäckningsmatta, men då ljus uppifrån och från sidan upplevs väldigt olika så blir det en skilnad mellan golvet och gardinerna. Detta är bra att ha i åtanke. Själva nyansen Taupe ger en värmande känsla till rummet samtidigt som det erbjuder en subtil kontrast mot de ljusa offvita gardinerna och beigea väggarna. Vår väggfärg går i en neutral beige, men det finns de som drar åt det gula samt röda hållet, försök tänka igenom alla färger så att det skapar en harmoni i rummet.

Med mörkläggande gardiner kan du kontrollera ljusinsläppet fullständigt, vilket ger dig en mörk och lugn miljö för att sova ostört. Denna kombination av eleganta offvita wave gardiner och mörkläggande taupe gardiner skapar en harmonisk balans mellan funktionalitet och stil, och gör att du kan anpassa atmosfären i rummet efter dina behov, oavsett tid på dygnet.

Att välja rätt gardiner för hemmet är avgörande för att skapa en inbjudande och funktionell atmosfär. Om du har ett modernt hus med högt i takbör du överväga wave gardiner.

Genom att kombinera gardiner med olika funktionalitet och textilier får du inte bara en praktisk lösning för dina fönster utan också en stilfull inredningsdetalj som förhöjer estetiken i ditt rum. Så skapa funktionell elegans i ditt hem genom wave gardiner!

Läs även inlägget: Att Skapa Drömmarnas Moderna Kök – En Fusion av Stil och Funktionalitet

Hoppas att inlägget har hjälpt! Om du har frågor kan du skriva direkt i inlägget eller skriva till mig på instagram.

Ha det fint!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.