Det serbiska vs det svenska sättet att umgås med sina barn

Det finns verkligen stora kulturella skillnader mellan svenskar och serber. Inte minst märker man det på sättet man umgås med sina barn.

Här är barnen uppe på kvällarna med sina förälder och leker på gården eller är ute i parkerna som är fyllda med aktiviteter under sommaren. På gården sitter föräldrarna och dricker kaffe medan barnen leker runt omkring dem. Detta har jag nog aldrig sett i Sverige; att grannar sitter och umgås på det sättet medan man “rastar” barnen. Det är massor av barn ute, även små barn runt Adrians och Nicolas ålder (precis 15 månader fyllda och snart tre år). Nico och Adde hänger glatt på.

På väg till en Kafana (restaurang) går det inte att missa alla barnvagnar med små nyfikna klarvakna ansikten. Det finns flertalet parker med stora lekplatser och och trots att solen gått ner för länge sedan är det fullt med barn. Parkerna lyses upp med strålkastare. Det finns radiostyrda bilar, studsmattor, hoppborgar, tivolitåg och rutschkanor mm.

Detta är något jag verkligen uppskattar med den serbiskas kulturen. Hemma i Sverige har alla sina rutiner som ska följas till punkt till pricka. Ofta kan man absolut inte stanna en minut längre än att man hinner hem för att natta barnen kl 19.00. Aleks och jag försöker att inte låta våra liv styras slaviskt den typen av rutiner och har hört av flera vänner att de tycker att vi hittar på mycket även nu när i har barn. Det är klart att barn behöver vissa rutiner, men det betyder inte att man kan frångå dem då och då. Vad tycker ni?

5 comments on “Det serbiska vs det svenska sättet att umgås med sina barn

  1. Vi håller hårt på sovrutinerna för vår lille kille men det hindrar oss inte att åka iväg, han får helt enkelt sova där vi är och det fungerar så bra! Livet pågår ju även om man fått barn ?

  2. Katarina Jakovljevic

    08/08/2019 at 09:03 Reply

    Hej Linda! Jag kom in på din hemsida när jag letade efter laserbehandling, och blev glatt överraskad när jag insåg att det var du! 🙂 Har läst lite inlägg, och det är himla kul att du träffat en jugge och att ni spenderar tid nere i Serbien 🙂 det är som du säger en hel annan värld, och det är bra för barnen att få se och uppleva det. Deras värld blir mycket större och rikare. Ta hand om dig och dina söta små pojkar! kram Katta, kompis från förr 🙂

    • Hej, det verkar som att det försvunna en del text:-)

    • Hej Katta, men vad roligt att du skriver:-) Jag kunde inte se ditt meddelande tidigare.. ren slump att jag såg det nu… hoppas att allt är bra med dig och håller med om ovan:-) Kram

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.