Vegansk blomkålssoppa

Sedan en ganska lång tid tillbaka (vi pratar år) har jag fått mer och mer avsmak för att äta kött. Har även ifrågasatt vår konsumtion av mjölk i västvärlden. Av den anledningen har jag sakta men säkert blivit intresserad av att äta mer plantbaserad kost. Jag har övertygat mannen min att vi inom kort ska köra 100% plantbaserad kost i två veckor och sedan utvärdera hur vi mår. En hel del forskning pekar på att denna typ av kost är bättre ur ett hälsoperspektiv (även för djur och miljö). Därav är jag öppen för att testa och om inget annat äta mycket mer plantbaserat än vad jag gjort tidigare. Vi har redan börjat att plocka bort alla kött, fisk och mejeriprodukter hemma och mentalt börjat ställa oss in på att testa. Det är ju inte alltid enkelt att ändra från en kosthållning till en annan när man ätit på ett visst sätt hela sitt liv. Det som känns mest utmanande för mig är att plocka bort ägg, ost och glass. Det finns dock massor av ersättningsprodukter i affärerna idag. Så därav är det relativt enkelt att byta ut en del livsmedel och göra mat som man ätit tidigare.

Det finns även en uppsjö av böcker och recept på vegansk/plantbaserad kost. Det här receptet har jag dock fått från svärmor, men har alltså bytt ut mejeriprodukter mot vegetabiliska alternativ. Soppan är urgod och superenkel att göra.

Tid: ca 40 min
Ingredienser (ca 4 portioner)
1 blomkålshuvud
2 morötter
1 stor lök
2 dl havregrädde
Vatten (så att det täcker grönsakerna)
Rapsolja att steka i
1 – 2 tsk vetemjöl
2 st grönsaksbuljong

Kryddor: Oregano, Persilja, Basilika, Citronpeppar, Salt & Peppar

Servera med vitlöksbröd (obs säkerställ att det inte finns mjölkprotein i brödet).

Gör så här:
Skär blomkålen i mindre bitar, hacka löken och riv morötterna med ett rivjärn. Hetta upp en stor gryta med rapsolja. Lägg i blomkålen och fräs så att den mjukas upp lite, lägg sedan även i morötter och lök och fräs en stund till. Strö över vetemjöl och blanda om.

Häll på med vatten så att det täcker grönsakerna och koka upp i 5-10 min. Häll sedan i havregrädden och krydda enligt egen smak. Koka upp ytterligare 5-10 min. Klar. (OBS: Blomkålen ska inte bli för mjuk).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.