Vegetariskt julbord

På Lillejulafton gjorde jag ett vegetariskt julbord. Jag lagar enbart vegetarisk mat hemma numera och har gjort det sedan mars 2018. Så detta var första gången jag gjorde ett vegetariskt julbord:-) Det rätter vi hade var: “sill”,grönkålspaj, “ribs”, “skinka”, “jansons frestelse”, köttbullar, prinskorv, knäckebröd, rödbetssallad.

Köttbullarna, prinskorven, rödbetsalladen och knäckebröden köpte jag färdiga i år. Det finns vegetariska köttbullar och prinskorvar i frysdisken bl.a.. Nedan hittar ni recepten på resterande rätter.

Vegetarisk senapssill på aubergine (Förberedelser dagen innan krävs)

Ingredienser (ca 6 personer)
1 stor aubergine
1 rödlök

Lagen:
2,5 dl vatten
1 dl ättiksprit (12 %)
1,5 dl socker
5 grovt krossade kryddpepparkorn
2 lagerblad
5 kryddnejlikor

Senapssåsen:
1 dl rapsolja
3 msk skånsk senap
2 msk socker
2 msk rödvinsvinäger eller vitvinsvinäger
1 dl hackad dill
vitpeppar, salt

Gör så här:

Dagen innan:

  1. Skär auberginen i ca 0,5 cm tjocka skivor. Salta så att det bäska försvinner. Skölj sedan bort saltet och skär skivorna så de liknar sill (ca 3 x 1cm). Koka bitarna i vatten i någon minut så att de blir mjuka. Koka inte för länge då kan de trilla sönder. Lägg åt sidan
  2. Lagen: Blanda alla ingredienserna och koka upp på spisen. När sockret löst upp sig i lagen, ta av från spisen och låt svalna. Hacka eller skiva löken fint och blanda löken och auberginen i en stor skål och häll över lagen. Låt stå i kylskåpet över natten.

Samma dag det ska ätas:

  1. Senapssåsen: Innan du börjar: Tänk på att alla ingredienser har samma temperatur, så ta ut dem ur kylskåpen någon timme innan. Blanda alla ingredienser till såsen (förutom dill och rapsolja) i en skål. Häll i oljan under kraftig omrörning tills såsen blir tjock. Blanda ner dillen och smaka av med salt och peppar.
  2. Ta ut auberginen ur kylskåpet och häll av lagen ifrån löken och auberginen. Blanda ner senapssåsen i grönsakerna och låt stå i kylskåp en timme innan servering.

Grönkålspaj

Ingredienser:

Pajbotten:
3 dl vetemjöl
75 g smör (vegetabiliskt smör)
75 g kesella kvarg
salt
2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g grönkål
1 tsk rapsolja
0,5 dl vatten
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 dl västerbottenost
3 ägg
3 dl lättmjölk 0,5%
1 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
50 g valnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Blanda samman ingredienserna till pajbotten. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter, nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.
  3. Ansa och skär grönkål i mindre bitar, stek i olja och vatten. Salta och peppra.
  4. Riv osten. Blanda ihop ägg, mjölk och ost. Krydda med salt och peppar.
  5. Fyll pajskalet med grönkål och häll över äggstanningen. Strö över valnötterna. Grädda pajen i ugn tills den är fast, ca 25-30 minuter.

Ribs- Vegetariska revbenspjäll – 4-6 portioner
Obs: behöver förberedelser dagen innan

2 påsar Anamma vegofiléer eller Oumph ”The pure filet”
0,75 dl äppelcidervinäger
1/2 dl socker
3 msk honung
2 pressade vitlöksklyftor
ca 4 cm riven färsk ingefära
2,5 msk kinesisk soja
0,5 msk srirachasås
3 msk dijonsenap
saft från 1 pressad apelsin

Dag ett:
Blanda ihop socker, honung och äppelcidervinäger i en kastrull och koka upp. Blanda ner övriga ingredienser. Låt sedan svalna svalna. Lägg i vegoköttet i dubbla plastpåsar och häll i marinaden. Ställ i kylskåp ett dygn.

Dag två:
Sätt ugnen på 200 grader och lägg vegoköttet på en ugnsfast plåt. Spara marinaden i en skål vid sidan om. Ta ut formen var tionde minut och pensla på rikligt med marinad. Nästan all marinad ska gå åt. Vänd vegoköttbitarna efter halva tiden och pensla på andra sidan så de blir jämt grillade. Grilla vegoköttet i ugnen i ca 45 minuter. Vegoköttet ska få rejält med färg och en knaprig yta.

Skinka

Ingredienser:

1 hel kålrot
Kryddor: Grönsaksbuljong, Svartpepparkorn, vitpepparkorn och lagerblad
Skånsk senap
Dijonsenap
Ströbröd

Gör så här:

  1. Skala kålroten
  2. Koka hela kålroten i en kastrull med kryddorna tills den blivit mjuk rätt igenom.
  3. Slå av spadet och låt den svalna.
  4. Pensla med senapsblandning (blanda senap till lika delar). Rulla den försiktigt i ströbröd. Griljera i ugn på 225 grader i 15 minuter eller den fått tillräckligt med färg.

Jansons frestelse

Ingredienser:

1 gul lök, skivad
1 påse Felix tärnad potatis
150 g Felix cornichons, halverade
100 g ädelost
salt
3 dl grädde
1 dl mjölk
0,5 dl ströbröd
25-50 g smör

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Varva lök, potatis, cornichons, smulad ädelost och lite salt i en ugnsform.
  3. Slå grädde och mjölk över potatisen i formen. Strö över ströbröd och klicka ut smöret över gratängen.
  4. Grädda i ugnen i 30-40 minuter.

En del av dessa rätterna funkar till påsk med:-)

Ha en fin kväll!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.