Permanent hårborttagning med laser i Malmö

Jag håller ju på med min Make Over efter graviditet. Läs om mina tidigare behandlingar i min Make Over HÄR

Nästa steg i denna process är att permanent ta bort hårväxt på olika delar av kroppen. Idag var jag därför och besökte Jasmina på Wiberg Laserkliniken för att påbörja min behandling av permanent hårborttagning med laser på underben och i armhålorna. Wiberg Laserkliniken i Malmö är specialiserade på hårborttagning och använder en riktig laser, dvs inte IPL. Jag besökte Jasmina redan 2015 då vi hann göra någon behandling, men sedan blev jag gravid och valde att pausa allt som jag höll på med då.

Vad är skillnaden mellan laserborttagning och IPL?
Något som jag inte kände till är att IPL och laser inte är samma sak. Tekniskt så skiljer sig ljuset och våglängderna åt.

LASER: En laser är på en specifik våglängd, framtagen just för det speciella ändamålet och använder ljus på en våglängd (vilket betyder ljus i en enda färg). För permanent hårborttagning med laser ska man använda lasrar som avger rött eller infrarött ljus. Andra färger som blå eller grön ska inte användas, eftersom de även absorberas av blodet och andra hudskikt. Lasern värmer upp och dödar hårsäckarna så att de inte längre kan producera nya hår, utan att skada huden. Därför kan lasern behandla alla typer av hud- och hårfärger, utan att riskera pigmenteringar.

IPL: IPL (Intense Pulse Light) är ett bredspekrat ljus med fler våglängder. En puls innehåller alla färger av ljus inklusive UV, blå, grön, gul, orange, röd och infraröd. Då hårborttagning med IPL har så brett spektrum av ljus, så tar det även på annan vävnad än bara själva håret. Det finns med andra ord lite större risk för att skada annan vävnad än enbart hårsäcken.

Sammantaget så är laserbehandling bättre än IPL för permanent hårborttagning, eftersom lasern har en mer fokuserad energi och endast en enda ljusvåglängd som är optimerad för hårborttagning.

Hur vet man som konsument om det är en LASER eller IPL som man behandlas med?
Då det finns kliniker som inte gör så stor skillnad på laser och IPL gäller det att som konsument att vara lite påläst. Ofta kan man se på priset om det är laser eller IPL behandling som utförs. Laser är dyrare pga av dyrare utrustning, medan IPL är billigare.

Nu valde jag att göra permanent hårborttagning med laser på Wiberg Laserkliniken i Malmö. De använder laserteknik (dvs inte IPL) via Soprono XL. Läs mer om Soprono XL HÄR.

Som ni vet är jag väldigt noga med att välja behandlare och tycker det är viktigt att de som behandlar är utbildade och certifierade. Jasmina är undersköterska och utbildad laserterapeut hos Svenska Laser-Medicinska Sällskapet och utför hårborttagningsbehandlingarna på Wiberg Laserkliniken.

Min behandling:
Jag bestämde mig för att börja med att behandla armhålor och underben. Innan behandlingen är det viktigt att man rakar de områden som ska behandlas. Jasmina satte gel och förde lasern snabbt över området. Jag kände ingen smärta alls. Hela behandlingen tog ca 40 minuter.

Jag ska åka till Gran Canaria till helgen och det är inga problem med den här lasertekniken. Ofta säger man att man ska passa på att göra permanent hårborttagning under vinterhalvåret, men det går att utföra den här laserbehandlingen på solbränd hud. Jasmina rekommenderar att hålla sig ifrån stark sol enbart i 48 timmar efter behandlingen. Det finns ingen risk att bränna huden.

Det är viktigt att observera att om man väljer att gå på IPL behandling är man tvungen att vänta ca fem veckor både före och efter IPL behandlingen för att inte riskera bl.a pigmentsfläckar.

Nej, det är inte mina nya solglasögon. Man behöver skyddsglasögon under behandlingen:-)

Gör det ont?
Nej. Ibland kan det kännas lite varmt när området behandlas, men det gjorde absolut inte ont.

Hur många behandlingar behövs?
Det är individuellt hur många behandlingar som krävs. Går inte att säga på förhand, men minst fem behandlingar krävs om håret ska försvinna permanent. Ofta brukar man säga mellan sex till åtta behandlingar för en permanent hårborttagning: för vissa går det fortare, för andra kan det ta längre tid. Ska bli spännande och se hur många behandlingar jag behöver:-)

Man kan göra hårborttagning med laser på i stort sätt hela kroppen. Spana in prislistan HÄR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.