Veckans vego: Pasta Rosso med vitlöksfrästa champinjoner

Satt och tittade på nyhetsmorgon i morse med Adrian. Tydligen är den starkaste trenden inom mat just nu att äta vegetariskt. Jag är själv helt inne i trenden och har tagit det hela ett steg vidare, nämligen att äta mer veganskt eller plantbaserad kost, dvs kost helt fritt från kött, fisk, kyckling och mejeri. Testar just nu olika alternativ som finns på marknaden gjort på vegetabiliska råvaror; matlagningsgrädde, margarin, mjölk, ost etc. En del produkter har jag redan avfärdat, medan jag verkligen gillar andra. Hela tanken är att vi så småningom ska testa att äta 100% plantbaserat under två veckor och sedan utvärdera hur vi mår.

Den här rätten åt vi häromdagen och är en väldigt enkel och god pastarätt. Tar ca 30 min att tillaga.

4 port:

  • gul lök
  •  vitlöksklyftor
  •  grovrivna morötter (ca 400 g)
  •  rapsolja att steka i
  •  500 g krossade tomater
  •  grönsaksbuljongtärning
  •  2 dl soygurt naturell (eller annan motsvarighet till crème fraiche) 
  •  250 g champinjoner
  •  smör (jag använde carlshams mjölkfria smör som jag fattat tycke för)
  •  vitlök
  •  salt och svartpeppar
  •  oregano och/eller basilika (efter egen smak)
  • pasta (tänk på att välja pasta utan ägg om du kör vegan style)

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök, vitlök och morot och stek i rapsolja. (Allt ska mixas på slutet så behöver inte finhackas).
  2. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning och soygurt och låt koka i15–20 min.
  3. Koka pastan
  4. Skär svampen i kvartar. Hetta upp en stekpanna och låt svampen steka tills den börjar bli lite torr. Tillsätt en klick smör och lite finhackad vitlök. Stek någon minut. Salta och peppra.
  5. Mixa såsen slät med stavmixer. Servera till den nykokta pastan. Toppa med svamp och ev oregano.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.